Nepálskou kávu si zamilujete. A nabízí ji i pražírna Monro
V Nepálu se kultura kávy během posledních desetiletí výrazně rozvinula, stejně jako i její produkce. Nepál má vhodné geografické podmínky pro pěstování kávy, a to od východu až na západ. I samotná vláda podporuje výrobu kávy, potažmo i její export, protože se jedná o způsob, jak výrazně pomoci tamní ekonomice. V následujících řádcích vám představíme charakteristické rysy této kávy, abyste si udělali představu o tom, co vlastně kupujete.
Oblast a produkce kávy v Nepálu
Káva se pěstuje v mnoha částech Nepálu (okresy jako Gulmi, Palpa, Argakhanchi, Lalitpur, Tanahu, Kavre, Sindhupalchowk, Lamjung, Kaski, Gorkha, Syangja, Parbat a Baglung). Středně kopcovitá oblast má obrovský potenciál pro produkci kávy, a to díky vhodnému mikroklimatu, topografii, půdě, relativní vlhkosti, teplotě a srážkám. Výroba i prodej kávy přispívají k diverzifikaci zemědělské produkce v zemi a zvyšují příjmy farmářů i dalších osob zapojených do hodnotného řetězce kávy. Nepál se stává i atraktivní zemí pro investory do kávového sektoru.
Zpracování kávy v Nepálu
Všechny nepálské kávy jsou odrůdy Arabica a jsou pěstované v nadmořské výšce 800 až 1600 metrů. Malí farmáři si zakládají na ekologických postupech, přičemž v posledních letech se v zemi praktikuje především mokré zpracování, kdy se zralá káva ručně sbírá, třídí a zbavuje dužiny pomocí bubnových rozvlákňovačů, a pak se suší na slunci. Někteří zpracovávatelé používají i suchý proces a existují soukromé farmy, jež zkouší nové trendy, jako je medový proces.
Jestliže je ve vašem hledáčku kavárna v Jihlavě, která prodává i nepálskou kávu, pak se obraťte na pražírnu Monro. Ve svém pestrém produktovém portfoliu má kávy z různých částí světa. Budete nadmíru spokojení s kvalitou, čerstvostí a taktéž s cenami .Pro akci u příležitosti oslavy 20 let od vzniku a první registrace značky Pražírna kávy MONRO je připraven slevový kód „20letMONRO“, který je již aktivní s 10% slevou.